Ajatu rõõmuga rahvas

Konnakülas, sellise nimega küla on tõesti Türi linnas, sai ühe maja osaks õnnelik puudutus – sisse kolis nakatava rõõmuga rahvas, teotahteline ja lahke. Ning ühel päeval avas lipilapilise päevinäinud katuse all uksed ka kohvik-resto Ajatu, millest on saanud tunnustatud reisisiht ja söögikoht.

Selle jutuajamise tarbeks kohtusime Kaia ja Tarmo Kaugerannaga Türil Kooli pargis piknikul. Leppisimegi sedasi kokku, et restorani seinad jutuajamist ei kammitseks ja segamatu veste võiks veereda. Sel päeval hellitas päike oma soojuse ja helgusega, aga isegi kui ilm oleks olnud teisem, poleks meie kohtumisrõõm olnud väiksem.  Need kaks inimest lihtsalt on lustlikud ning neid on alati heameel näha. Olgu siis piknikul või pliidi taga.

Oma juttudes läksime ajas tagasi. Koka leiba on Tarmo maitsenud ennegi. Ühel hetkel tuli kannapöördena ette ehitaja amet ning peale perega koos tehtud ringe maabuti Tarmo lapsepõlvemaadel Türil. Erinevalt Kaiast, kes on puhastverd meretagune naine – Saaremaalt. Türil oli Kaia valik käised üles käärida Kirna mõisa kohvikus, sest seal võlvide all hõljus hea toidupärand eelmiselt tegijalt Kadi Truusilt. Nagu ikka kummitab igat toitlustusettevõtet tööliste põud ja Kirnas töötades kutsus Kaia ehitajast abikaasat mõnikord appi. Tarmole meenutas lihasmälu, miks ta kokaks õppis ja kuidas seda tööd armastada. Pikk nakkusohtliku viirushaiguse pausiaeg andis võimaluse siin ja seal ringi vaadata, sest ihalus oma koha järgi tekkis tasapisi. Just sellise koha, mida tuntakse sinu järgi,  isegi teadmata su nime, aga kindlalt teades, et sa oled Ajatu.

Aegumatu on see söögikoht mitmes mõttes. Nimes kajastuv esiemade toidupärand kirjeldab seda, mida süüakse. Vanaemade retseptid ja nende uuendused, on selle toidukoha nägu. Uuendused just seepärast, et vanaema tehtu võib olla ka mälestustes traumaatiline. Tarmo möönab, et temal läks just nii  lumepallisupiga, mis täna on kohvik-resto Ajatu menüüs hitt. Modernne lähenemine annab teisema, uue puudutuse. Sessoon ehk hooajalisus määrab menüü valiku. Toiduks vajaminev tuleb ikka ümbruskonnast, mis parasjagu saadaval on. Kaia igatsus kohvikut luues oli ehitada „kirik keset küla“, et igal talunikul oleks, kuhu oma saadust müüa.

Kumb on südamelähedasem, kas soolane või magus? Muigamisi saan vastuse, et näpuotsaga seda ja näpuotsaga teist. Aga lemmik ise söömiseks pigem soolane. Süüa tehes, aga on selge tööjaotus – Kaia pärusmaa on supid ja küpsetised ning saare naisena ei lase ta kalakotleti taigna manu kedagi teist. Tarmo tehtud koogid, aga tekitavad igatsust ja lausa sõltuvust.

Ajatus on aega – loed menüü kõrvalt seinalt. Aega peab olema, sest tegijate kompromissitu kreedo on, et süüa hakatakse tegema kui kliendi tahte on teenindaja kööki toonud. Toit peab olema nii värske, et salatilehtki pole jõudnud veel närbuma hakata. Sestap varu aega. Kui sa oled juba Ajatusse tulnud, siis austa tegijaid, sest nemad austavad sind ning tahavad pakkuda sulle vaid parimat. Laua broneering tagab selle, et ukselt sind tagasi ei saadeta. Kõik tunnustatud söögikohad teevad nii, sest ukselt tagasi saatmine jätab halva tunde nii tulijale kui olijale.

Vahel inimesed lausa tänavad ooteaja eest: „Saime omavahel rääkida. Nii ammu polnud näinud.“ Kliendi tagasiside on asi, mis läheb pererahvale korda. See on õppimise ning parendamise koht. Teadmine, et tehtu läheb kellelegi korda, annab energiat edaspidiseks. Sama teevad ka tunnustused ja saavutatud märgid. Ootamatud ja meeliülendavad – White Guide 2023, peresõbralik restoran ja teised hinnangud.

Tänu Ajatu rahva kaasalöömisele Järvamaa toidupiirkonnana veedetud aastal sai maakond juurde palju tähelepanu. Tänusõnade peale arvab Kaia, et inimestega suhtlemine ja uued väljakutsed toidavad elevust ja jaksu edasi toimetada. Vahel räägid kolleegidega ning mõistad, et probleemidki on samad, koht ainult teine. Nii on kergem edasi minna, sest paigal tammuda nad ei kavatse.

Tule kindlasti Ajatusse sööma! Kindlasti broneeri laud ette, olgu see võimalus kasvõi aasta pärast. Austa tegijat ja saa osa vanaemade toidupärandist. Kohvik-resto Ajatu kontaktid leiad nende Facebooki lehelt! Ja pea meeles – Ajatus on aega!

Seda lugu jutustades hakkas kummitama küsimus: kas majal võiksid tunded olla? Kui tunneb, siis võiks seda Türil asuvat majakest küll õnnelikuks pidada.

Kirjutas Piret Sihver  Fotod: Silver Köster

„Imetledes Järvamaad“ lugude valmimist toetavad: